Между лицемерието и реалността

Над 200 известни личности написаха отворено писмо до човечеството с призив “да не се завърнем към нормалното”. Автори на текста са Жулиет Бинош (актриса) и Аурелиен Барау (астрофизик), а под текста са поставили подписите си актьори, артисти, учени и спортисти, по-известни от които Мадона, Пенелопе Круз, Робърт Де Ниро, Кейт Бланшет и много други. Призивът е отправен към цялото човечество за “радикални промени” след пандемията.

Авторите пишат за “системен проблем”, който следва да се промени, за да може човечеството да се спаси от наближаващата я трагедия.

В текста ми направи впечатление следният абзац:

“Стремежът към консуматорство и мания за увеличаваща се продуктивност ни доведоха до това да отречем ценността на самия живот: на растенията, на животните и на голям брой човешки същества. Замърсяването, изменението на климата и унищожаването на оставащите ни природни зони доведоха света до преломна точка. Необходимата радикална трансформация на всички нива изисква увереност и смелост.”

Ще си призная, че не съм трогнат от нивото на текста. Неизбежно се сетих за речта на Рики Джървейс на наградите “Златен глобус” тази година, когато той умело се подигра с лицемерието на Холивуд. Ако призивът беше от африканско племе, нежелаещо всичко на съвременната цивилизация, което наричаме развитие, възприятието ми щеше да е драстично променено. Уви, когато Мадона ме помоли да не се върна към нормалното и да се боря за радикални промени чрез промяна на “проблемната система”, в която живеем, успявам само да се замисля дали Мадона е наясно колко струват хлябът, сиренето, месото, млякото в супермаркетите. Отговорът е ясен, голяма част от хората в списъка живеят в завиден разкош, гарантиран именно от системата, от която уж се оплакват. Нямам съмнение, че въглеродният отпечатък на Мадона за една година е в пъти над този на цели поколения племена в Африка. Нито лицемерието на Холивуд има граници, нито глупостта му. Да, знам, че масово хората смятат, че и Холивуд, както огромните корпорации, са дело на капитализма. Затова е очаквано от бедния човек да завижда и на Холивуд, и на Уолстрийт, а и още повече да намрази системата, която ги е създала. Е, имам два бонуса по темата в края на статията.

Всъщност какво означава да не се върнем към нормалното? Да няма туризъм? Да няма свободно движение? Да не пътуваме между държавите и континентите? Да не се върнем на работа?

Призивът по-скоро приемам за унизителен и неуважителен към човечеството. Всеки един от тези хора в списъка имат влиянието да предизвикат радикална промяна не само в собствения си живот, но и на много други хора. Но вместо да покажат как се живее с малко чрез личен пример, тези хора изискват цялото човечество да промени начина си на живот без дори да осъзнават на каква цена това ще се случи. В цитирания абзац от текста забелязвам, че ценността на живота за тях на първо място са растенията, след това животните и накрая голям брой хора. Освен подредбата ми прави впечатление, че не става дума за всички хора, а за голям брой хора. Може би си въобразявам и прекалявам с анализа, може би пък съм от тези лоши консуматори, които поставят собствения си живот и като цяло човешкия пред този на останалите организми. Дълга темата за антропоцентризма и биоцентризма… Написах тази статия, за да не се обяснявам всеки път. Определям се като осъзнат антропоцентрик, т.е. човекът е на първо място и понеже човек не може без природата, приемам опазването на природата като единствен начин за оцеляване на човешкия вид.

Какво ще се случи след пандемията ли? Нищо. Да, няма да е като преди. Надявам се световните лидери да разберат, че основната заплаха за човечеството са инфекциозните заболявания и антибиотичната резистентност. Мисля, че всички разбраха, че климатът едва ли ще ни погуби буквално за месеци, но една пандемия би била способна да затрие немалка част от човечеството. От екологичните заплахи пред хората неизбежно е да спомена, че най-важни си остават замърсяването на въздуха, почвите и водите, надявам се най-вече да се отдаде нужното внимание на екосистемите и незаконната търговията с видове от дивата природа. За човечеството най-голяма заплаха си остават инфекциозните заболявания.

Бонуси:

  1. Нито Холивуд, нито корпорациите са дело на капитализма. Те са дело на грозното сношение между човешката алчност и властта в лицето на държавата. Капитализмът е невъзможен без свободата (вкл. свободния пазар) и свободната воля на личността (вкл. правото на избор). Капитализмът сам по себе си не е идеология дори. Историята ни е научила на няколко неща: липса на свобода + липса на капитализъм = социализъм; липса на свобода + капитализъм = фашизъм. Ще попитате какво е при: свобода + липса на капитализъм? Няма такова животно. Не, не е демократичният социализъм, за който Холивуд така мечтае.
  2. Един ден колежката ми Даниела в офиса каза най-краткото и най-вярното нещо, което съм чувал досега в живота си: “Много мързеливи хора смятат, че са бедни”. 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *