Всички сме голи, само Грета не е

Отдавна исках да коментирам книгата “Сцени от сърцето” (оригиналното заглавие е “Scener ur hjärtat”), едва сега успях да намеря време.

Знам, че ме четат хора, които ме мразят или не ме харесват, само защото казвам какво виждам без да влагам емоции. Същите тези хора живеят много по-нескромно от мен и имат въглероден отпечатък поне колкото мен (а често и далеч по-голям), въпреки мен да не ме е грижа за въглеродните емисии.

Обръщам се към всички, които представят климатичните политики като единствен шанс за оцеляване на планетата, а имат деца, ядат месо, пият алкохол, пътуват, много пътуват, вкл. със самолет.

Да, Грета не ви харесва, вие сте лицемери за нея. Tя смята, че вие сте далеч по-голямо зло от САЩ, Китай, Индия или целия свят без ЕС, защото говорите едно, а правите друго. Те поне са достатъчно честни да кажат какво ги интересува и какво не. Говорите как правителствата не действат, а гласувате за политици, които не действат, за лидери, които пътуват със самолет и ядат месо. Говорите как свръхконсумацията ще погуби света, но друго освен да си купувате хартиени/стъклени/метални сламки не правите. Купувате всичко, което унищожаващите планетата корпорации произвеждат и най-нагло се радвате на живота.

Да, Грета не забравя, тя помни всички, които пътуват до климатични форуми/конференции със самолет и обядват телешка пържола. Тя не е с психично разтройство, а просто има състояние, което обостря редица качества, една от които е да помни детайли. И тя помни всеки детайл.

Днес Грета и нейното семейство живеят по радикално различен начин. Те смятат за лицемерие всички половинчати решения, които взима средностатистическият човек в сложната плетеница от въпроси, свързани с либералния начин на живот, с индивидуалните права, с индустрията и с глобалната климатична опасност. Семейство Тунберг не приема нагласата, че икономическите интереси и индивидуалният стремеж към щастие могат да се поставят на първо място, когато под въпрос е самото оцеляване на планетата. Според тях проблемът се корени в това, че сред благоденстващата част от човечеството са широко разпространени едни може би неосъзнати двойни стандарти: ще гласувам за Зелените, ще разделям боклука и ще използвам ток от възобновяеми източници, но в същото време ще карам Коледа в Тайланд и ще летя до Индия за аюрведа-пречистване. В този смисъл, отбелязват авторите на книгата, Доналд Тръмп е поне искрен, когато казва, че изобщо не му пука за Парижкото споразумение за климата. Всъщност всички хора постъпвали като Тръмп, само Грета била различна, пишат те. “Тя е като детето, което вика, че царят е гол. И ние всички сме голи”, обобщават родителите на Грета.
Източник: dw.com

Замислете се. Гласували сте за Зелените, имате метално канче, харесали сте новини за нуждата от действия за климата, не сте купили нов смартфон през последните 2 години, купувате само хартиени сламки, ползвате само текстилни торби. Какво още се очаква от вас? Това не е ли достатъчно?

Грета очаква до няколко години емисиите ви да бъдат нулеви. Да, тя го казва на корпоративните лидери и политици в Давос, но и на всички нас. Тя очаква да имаме нулеви емисии. Не по-ниски, не неутрални, а реални нулеви емисии. Какво означава това ли? Това означава да не ползвате нищо, което съдържа или емитира емисии на парникови газове. Дори няма да коментирам дали това е възможно. Максимумът, което може да направите е да станате веднага вегани, да се откажете от личния си автомобил, да се откажете от всичко метално, керамично, стъклено, бетонно, дървено, да се ангажирате за живот без деца, да спрете да ползвате самолети, да не се отоплявате на въглища, газ и нефт. Няма да се справите да живеете без емисии на СО2 дори да направите всичко това, но ще намалите драстично емисите си. Сега се замислете дали сте готови на подобна промяна, радикална промяна, която семейство Тунберг твърдят, че са предприели. Замислете се дали предпочитате сами да си го наложите или искате политици да ви го наложат. Замислете се дали вие искате да контролирате корпорациите колко, какво и как да произвеждат чрез ежедневните си избори на покупки или искате те да бъдат под контрола на политиците. В какъв строй корпорациите са подчинени/ са собственост на политиците няма смисъл да обяснявам.

Може би не виждате реалната опасност от радикални промени към лобиране за по-малко или без деца, по-малко или без месо и млечни продукти, по-малко или без отопление на фосилни горива? Може би сте готови да се промените радикално, но само ако е задължително за всички? Може би сте мислили, че Тръмп няма да стане президент и Великобритания няма да излезе от ЕС? Внимавайте какво си пожелавате, защото може да се сбъдне.

Аз ли? Аз сламки не съм ползвал никога, много рядко от невнимание изпускам да кажа, че не искам сламка, лед и капак на питието си. Месо ям и ще ям, дори да трябва да гледам скришно агне в мазето или таванска стая. Техника купувам много, защото искам да ползвам последен и бърз софтуер както заради работата ми, така и себичен кеф. Не, нямам всеки модел на Iphone. Внимавам какво купувам. Палмово масло само, ако е от сертифицирани устойчиви плантации. Нови дрехи много рядко (само екипировка), основно се облича от втора употреба. Не летя много, защото имам много работа и не мога да си позволя времето. Няма да кажа за кого гласувам, защото тотално ще се отчаяте от себе си.

И да, правя разлика между мечти и реалност. Мечтая за Tesla Y, но карам дизелов Пасат комби :). Мечтая за малка къща в гора, отопляваща се на перки, слънце и дърва (биомасата е ВЕИ все пак), но живея на квартира в Дружба 🙂 на ТЕЦ. Мечтая денят да е 48 часа, а Слънцето никога да не залязва. Мечтая за вятър в мъглива София и в гетото пред прозореца ми да не горят кабели и гуми, но реалността е различна и извън моя контрол колкото и молитви да отправям към Всевишния и колкото сигнали да пускам на 112. Мечтая за България без въглища, но осъзнавам, че това е единственото ни собствено гориво и знам, че колкото и лоши да са лигнитните въглища, а те са много лоши, те ни осигуряват енергийната независимост. Не мечтая за свят без мини, защото знам, че всичко, повтарям, всичко около нас е дело на добивната индустрия – от солта и солницата до дрехите, колата, къщата, телефона и всичко, което погледът ви може да хване в дома ви. Разбира се, че съм против субсидии за въглищата, АЕЦ, природен газ, но съм и против субсидиите за зелената енергия и за каквото и да е друго. Не съм сляп, за да не видя, че субсидиите за зелена енергия са причината за появата на множество минивецове, които унищожиха редица реки или ветропарковете, създаващи проблеми на птиците и прилепите, или изгарянето на отпадъци в ТЕЦи (отпадъците имат съдържание на биомаса, а биомасата е зелена енергия). Не съм сляп и за зелената сделка, която ще даде пари приоритетно на определени бизнеси, което недвусмислено ще доведе до още корупция и преминаване на тези бизнеси в определени ръце, зависими от правителствата.

А Грета не я мразя, но не мисля, че няма опасност от действията на хората зад нея. Не, не вярвам в конспирации, не мисля, че Сорос или Бил Гейтс са рептили. И не мисля, че няма климатични промени, предизвикани от човека. Има, но не знаем реалните измерения и не знаем дали това води до толкова негативни последици, че да се налага да променим живота си радикално. Уважавам обаче всеки, който е решил да промени живота си доброволно, но ще се боря докрай с всеки, който насила иска да ми наложи каквото и да е извън моята воля.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *